Homepage Dezvoltare durabilă Comunitatea Dezvoltarea comunităţii din Roşia Montană

Dezvoltarea comunităţii din Roşia Montană

RMGC s-a angajat să promoveze dezvoltarea durabilă a comunităţii, printr-o serie largă de programe menite să îmbunătăţească nivelul de trai, să rezolve probleme legate de educaţie, formarea abilităţilor, asistenţă pentru vârstnici, sănătate, crearea de locuri de muncă şi de afaceri, precum şi să asigure protejarea patrimoniului arheologic al zonei.

Relaţiile noastre cu comunitatea pot fi clasificate în două categorii: iniţiative pentru dezvoltarea comunităţii şi iniţiative sociale în comunitate.

Activitatea cu cel mai mare efect asupra comunităţii este procesul de strămutare şi relocare.

Studiile de evaluare a impactului social şi procesul de consultări pentru strămutare au început în 2000. Implementarea programului de achiziţie a proprietăţilor a început în 2002 şi a continuat până în februarie 2008, când a fost oprită din cauza suspendării procesului de revizuire a Studiului de impact asupra mediului. Programul de achiziţii de case este conceput astfel încât să respecte standardele Băncii Mondiale, după modelul „cumpărător de bună voie/vânzător de bună voie”. Până în prezent, 98% dintre proprietarii de case din comunitate au trecut prin procesul de analiză a proprietăţilor.

Până la sfârşitul anului 2008, compania a cumpărat 794 de proprietăţi rezidenţiale, oferind opţiunea de strămutare sau relocare. Cei care au dorit să îşi vândă proprietăţile sunt liberi să se mute oriunde vor cu veniturile astfel obţinute sau pot cumpăra o nouă casă la un preţ redus într-una din cele doua aşezări de strămutare: una în Alba Iulia, iar cealaltă într-o comunitate nouă care va fi construită în zona Roşia Montană – Situl de stramutare din Roșia Montană.

Cele două opţiuni de strămutare au fost concepute pentru a respecta aspiraţiile comunităţii. Cu toate acestea, în încercarea de a reduce impactul acestui proces şi pentru a menţine coeziunea comunităţii şi cultura locală, am luat măsuri pentru a încuraja oamenii să nu se îndepărteze. Astfel de măsuri cuprind:

  • să acopere 25% din preţul de construcţie al unei case în Situl de stramutare din Roșia Montană;
  • să acopere 50% din preţul terenului achiziţionat în Situl de stramutare din Roșia Montană.
  • că locuinţele ce urmează să fie construite în zona centrală din satul Situl de stramutare din Roșia Montană să fie proiectate de comun acord cu localnicii, printr-un proces intens de consultare şi
  • să asigure cel puţin un loc de muncă pentru fiecare familie strămutată în faza de construcţie a Proiectului.

 

Cifre cheie - Recea

  • Întreaga infrastructură a fost finalizată în decembrie 2008 şi au fost primite aprobările de la furnizorii de utilităţi.
  • Am început construcţia a 123 de case în noiembrie 2008.
  • Construcţia a 37 de case a fost finalizată în decembrie 2008.
  • Lucrările s-au desfăşurat timp de 18 luni, fără a se înregistra accidente la locul de muncă. Peste 1400 de persoane au lucrat on-site la un moment dat. 
  • Informaţii şi cifre legate de sănătatea şi siguranţa la locul de muncă
  • Obiectivul nostru este să finalizăm 125 de case până în iunie 2009 şi să le predăm noilor proprietari.

 

Info Situl de stramutare din Roșia Montană

Dezvoltarea noului sit de strămutare din Roșia Montană se află în prezent în faza de obţinere a autorizaţiilor. Proiectul include până la 200 de case noi şi spaţii moderne, cu arhitectură tradiţională. Satul va avea un centru medical comunitar, o scoală modernă şi un teren de sport, precum şi clădiri municipale şi comerciale, şi chiar conexiune de internet wireless pentru comunitatea din vârful muntelui.

 

ComunitateClick pe poză pentru a o mări

Cartierul ReceaClick pe poză pentru a o mări

Pagini similare