Homepage Proiectul Roşia Montană Întrebări frecvente Cum va fi protejat mediul?

Cum va fi protejat mediul?

Știați că la Roșia Montană astăzi mediul este foarte poluat, ca urmare a vechilor exploatări? De aceea, compania minieră a construit o stație pilot de epurare a apelor acide, iar odată cu începerea proiectului minier va construi o stație industrială pentru curățarea apelor. Astfel, mediul va fi protejat încă din timpul operării minei.

În plus, compania pune la dispoziția statului o garanție de 146 de milioane de dolari înainte de începerea lucrărilor. Banii vor fi utilizați pentru închiderea minei și ecologizarea zonei. De asemenea, vor fi plantate 1.000 de hectare de pădure înainte de construcția minei.

Mineritul poate fi un adevărat motor pentru economia României. Proiectul Roșia Montană înseamnă mii de locuri de muncă, peste 5 miliarde de dolari în economia românească, standarde stricte de mediu și un patrimoniu cultural pus în valoare.

Proiectul Roșia Montană este un proiect pentru România.

Alte întrebări despre Roșia Montană

Este adevărat că proiectul prevede defrișarea mai multor hectare de pădure?

Pentru a putea realiza mina, la Roşia Montană se vor despăduri 250 de hectare. Noul proiect prevede în schimb plantarea a 1000 hectare de pădure până la începerea efectivă a exploatării, de patru ori mai mult decât se despădureşte.

În Proiectul Roşia Montană, compania investitoare va reabilita mediul pe tot parcursul expoatării miniere, nu doar la final. În plus, ecologizarea este asigurată, prin depunerea garanţiei financiare necesare, încă de la începutul proiectului.

De unde ştim dacă după terminarea exploatării compania va reabilita mediul?

La Roşia Montană, procesul de ecologizare se va desfăşura pe tot parcursul proiectului minier. În plus, chiar de la început compania depune o garanţie de mediu, actualizată anual, banii necesari urmând să fie folosiţi numai pentru reabilitare. Mineritul modern înseamnă reguli şi proceduri stricte în toate etapele unui proiect, inclusiv de reabilitare a mediului. Aşa cum se poate vedea din descrierea etapelor proiectului, zona în care se va dezvolta proiectul minier va fi reabilitată încă din perioada de funcţionare a minei – reabilitarea va începe din anul 5 de exploatare – şi nu doar după închiderea acesteia, astfel încât suprafaţa respectivă să poată fi redată comunităţii, pentru alte activităţi.

Costurile actuale de închidere a proiectului Roşia Montană sunt estimate acum la 135 milioane USD, calculate pe baza funcţionării minei timp de 16 ani.

Actualizările anuale vor fi stabilite de experţi independenţi şi aprobate de Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), în calitate de autorităţi guvernamentale competente. Actualizările periodice au rolul de a asigura în orice moment, în cazul puţin probabil de sistare temporară a proiectului, o Garanţie Financiară pentru Refacerea Mediului (GFRM) suficientă, care reflectă costurile aferente reabilitării ecologice complete la momentul respectiv.

Este adevărat că mediul din Roșia Montană este deja poluat la ora actuală?

Poluarea actuală de la Roşia Montană este efectul exploatărilor miniere trecute. Compania RMGC nu a întreprins până în prezent la Roşia Montană activităţi de natură minieră. Bazinul hidrografic poluat cu ape acide şi mediul degradat sunt o consecinţă a mineritului istoric. Istoria ne arată că la Roşia Montană se face minerit sub diferite forme de 2000 de ani, iar metodele de exploatare minieră practicate în trecut au dus la poluarea solului şi a majorităţii apelor din zonă cu metale grele şi compuşi ai acestora. Rocile cu conţinut de sulf, în contact cu oxigenul şi apa, au dat naştere unei soluţii slabe de acid sulfuric, care a dizolvat metalele grele din rocă şi, împreună cu acestea, a ajuns treptat în apele de suprafaţă sau în cele subterane, poluându-le.

În zona Roşia Montană, apele sunt foarte acide şi au o culoare roşie dată de concentraţiile mari de metale grele dizolvate: cupru, fier, mangan etc.

RMGC nu a poluat mediul la Roşia Montană, însă va curăţa poluarea istorică lăsată de exploatările anterioare. RMGC a stabilit un plan detaliat pentru colectarea şi tratarea apelor acide care se scurg din galeriile miniere abandonate. În plus, vor fi luate măsuri suplimentare pentru curăţarea văilor Roşia Montană şi Corna, pentru ca apa care curge pe aceste pâraie să poată susţine flora şi fauna acvatică.

Părerile specialiștilor

Raport IGIE – impactul proiectului Roșia Montană asupra mediului

Grupul independent al experţilor internaţionali (IGIE), care a reunit specialişti din Ungaria, Germania, Suedia şi România, a fost creat la cererea guvernului maghiar şi a celui român, pentru a revizui Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului.

Sumarul IGIE, publicat în noiembrie 2006, se axează în primul rând pe efectele transfrontaliere ale proiectului. Experţii au concluzionat că studiul este bine întocmit şi că poate fi discutat şi evaluat de autorităţi.

Raport IGIE

Raport Oxford Policy Management, 2010

Raport Oxford Policy Management, 2010