Homepage Proiectul Roşia Montană Economie

Economie

Impactul economic al Proiectului Roșia Montană

  • Proiectul Roşia Montană – mult mai mult decât un simplu business.
  • Proiectul Roşia Montană reprezintă o investiţie directă de peste două miliarde de dolari în economia României. Raportat la comunitatea în care se desfăşoară, proiectul va avea un impact economic semnificativ, pentru că va crea locuri de muncă, directe şi indirecte, va deschide noi oportunităţi de afaceri şi va aduce contribuţii importante la bugetele locale şi de stat.

Citește mai mult

Beneficiile statului român (la un preţ al aurului de 1,200 USD / uncie şi presupunând o participaţie a statului de 25%)

  • Proiectul va aduce un estimat de 5.3 miliarde de dolari în economia României: 2.3 miliarde USD - beneficii directe ale statului român.
  • Pe lângă aceste beneficii financiare directe, Statul Român beneficiază de propagarea directă şi indirectă a efectelor economice ale proiectului. Proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcţie a minei, 880 de locuri de muncă directe în timpul exploatării şi 3.600 de locuri de muncă în total (directe si indirecte) pe perioada operării.

Citește mai mult

Beneficiile economice ale proiectului (la un preţ al aurului de 1,200 USD / uncie şi presupunând o participaţie a statului de 25%)

  • Analiza economică a proiectului minier estimează un total al beneficiilor directe de aproximativ 5.3 miliarde de dolari pentru economia românească, această sumă putând crește până la 24 de miliarde de dolari, dacă sunt incluse toate beneficiile indirecte. 
  • Din această sumă de 5,3 miliarde USD,
    • 2.3 miliarde USD vor intra direct la bugetul de stat.
    • Restul de 3 miliarde USD reprezintă bani cheltuiţi în România pentru resurse umane, construcţii, energie electrică, materiale, transport, reactivi, piese de schimb şi altele.
  • Investiţia necesară pentru a realiza proiectul minier de la Roşia Montană este de aproximativ 2.7 miliarde de dolari incluzând capitalul cheltuit până în prezent (550 de milioane, activități de construcții 1,4 miliarde, susținerea de capital de 570 de milioane și activitățile de închidere, 150 de milioane).
  • Aceste beneficii economice sunt estimate luând în calcul un preţ mediu al aurului de 1,200 dolari / uncie şi al argintului de 20 dolari / uncie.

Citește mai mult

Impactul economic al proiectului în România - evaluare independent efectuată în 2010

Impactul economic al proiectului de exploatare a aurului propus de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a fost subiectul central al unei conferinţe internaţionale organizate în iulie 2010 în Bucureşti cu sprijinul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMM). Experţii internaţionali prezenţi la eveniment au subliniat oportunitatea acestei investiţii pentru România şi pentru sectorul minier în general. La acest moment, a fost luat în calcul un preț mediu al aurului de 900 USD / uncie, participaţia statului în cadrul companiei RMGC de 19,31% și redevența de 4%.

Impactul economic în România al proiectului minier Roşia Montană

Raport tehnic privind proiectul minier Roșia Montană - SRK Consulting

Întocmit de: Dr. Mike Armitage - SRK Consulting. Acest raport prezintă opiniile experților SRK cu privire la rolul și importanța proiectului Roșia Montană în contextul economiei românești. Raportul a fost publicat la data de 1 octombrie 2012.

Raport tehnic SRK