Homepage Media Aurul Apusenilor - Tur virtual 360° Sala 1 / Arheologie

Sala 1 / Arheologie

În faţă, un filon de aur şi multă stâncă sterilă pe lângă el. Lumină puţină, mai întâi de la opaiţe, apoi de la becurile electrice. Un târnăcop, apoi un sfredel motorizat, apoi alte şi alte utilaje. Dincolo de toate, o viaţă dură şi periculoasă, răsplătită din când în când cu o descoperire norocoasă. O pepită, o mică avere, cheltuită câteodată în cazinourile de la suprafaţă sau investită într-o casă ce se luptă acum cu uitarea.

În puţine cuvinte, aşa a fost viaţa celor de aici, în ultimii 2000 de ani. Ştim cu mult mai multe despre ea odată cu Programul Național de Cercetare „Alburnus Maior” (2001-2006), inițiat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României.

Prima expoziţie arheologică de la Roşia Montană cuprinde materiale arheologice provenind din cele mai importante zone descoperite sau cercetate cu sprijinul RMGC. Printre acestea se află obiecte din necropolele Tău Corna, Ţarina, Hop-Găuri sau Pârâul Porcului, parte din inventarul arheologic al monumentului funerar de la Tău Găuri, precum și elemente de arhitectură funerară sau materiale ce provin din inventarul clădirilor administrației romane (descoperite în zona protejată Carpeni) ori din structurile arheologice, de habitat, cercetate și valorificate științific prin seria monografică „Alburnus Maior”.