Homepage Media Aurul Apusenilor - Tur virtual 360°

Aurul Apusenilor - Tur virtual 360°

Povestea casei aflate la numărul 325, în Piaţa centrală, e asemănătoare cu cea a Roșiei Montane. Ritmul istoriei e simplu aici: decenii de prosperitate urmate de ani de anonimat și decădere. Camerele acestea au fost odată pline de poţiuni, leacuri, medicamente pentru mineri şi familiile lor. Ne-o spune un medalion care reprezintă un șarpe încolăcit pe o cupă, simbolul farmaciilor de pretutindeni.

Anul primei datări e 1874, însă abia din 1910 apare în acte și numele proprietarului: Vasile Tomuș. Fiica acestuia, Maria Gruber, a moștenit casa, iar la 1948 a transformat-o din farmacie în cârciumă, în baza brevetului la care aveau dreptul văduvele de război. Mai târziu, parterul clădirii a avut fel de fel de destinații comerciale, în timp ce etajul a rămas spațiu de locuit. Exact ca şi Roşia: viaţa la suprafaţă, munca în subteran.

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a devenit proprietar al clădirii la data de 29 septembrie 2003, când a cumpărat-o de la cei 5 proprietari, moștenitori legali ai Mariei Gruber. Clădirea, nelocuită, era în stare foarte avansată de degradare, inclusiv structura de rezistență fiind grav afectată. Putem spune că, fără o intervenție rapidă, istoria casei 325 s-ar fi apropiat de final.

Imagini panoramice Selectează una din imaginile panoramice de mai jos

Sala 1 / Arheologie Sala 2 / Minerit Sala 3 / Multimedia Curtea interioară Fațada clădirii expoziției Parterul Expoziției Expoziție temporară