Homepage Proiectul Roşia Montană Întrebări frecvente Ce se întâmplă cu galeriile romane?

Ce se întâmplă cu galeriile romane?

Știați că la Roșia Montană există galerii romane, dar ele sunt inaccesibile în condiții de siguranță pentru publicul larg? De aceea, compania va amenaja spre vizitare cele mai importante galerii miniere: Cătălina-Monulești, Jig-Văidoaia și Piatra Corbului.

Cea mai cunoscută galerie romană de la Roșia Montană, Cătălina-Monulești, este deja parțial amenajată. Aici s-au descoperit la sfârșitul secolului al XIX-lea majoritatea tablițelor cerate din vremea romanilor. Această galerie va fi redată circuitului turistic național, ca urmare a  investițiilor realizate de compania minieră.

Proiectul Roșia Montană este un proiect pentru România.

Alte întrebări despre Roșia Montană

Raportul O`Hara - Patrimoniul cultural de la Roșia Montană

În decembrie 2004, Raportorul General pentru probleme de patrimoniu cultural al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, parlamentarul britanic Edward O’Hara, consemna în raportul informativ: “Proiectul RMGC poate furniza baza economică pentru dezvoltarea durabilă a întregii zone. Din punct de vedere al patrimoniului cultural el poate fi perceput ca un proiect exemplar de dezvoltare responsabilă. Fondurile puse actualmente la dispoziţie de RMGC pentru cercetare (arheologică, etnografică şi arhitecturală) depăşesc cu mult ceea ce ar fi putut pune la dispoziţie Guvernul”

Raport O`Hara

Raport Oxford Policy Management, 2010

Raport Oxford Policy Management, 2010

York Archaeological Trust: analiză critică a raportului întocmit de Andrew Wilson, David Mattingly şi Mike Dawson

Arheologul britanic David Jennings, actualmente Director al York Archaeological Trust şi fost Director al Oxford Archaeology, a analizat în detaliu şi contrazice punct cu punct raportul întocmit de Andrew Wilson, David Mattingly şi Mike Dawson.

David Jennings arată că „numeroase proiecte majore de dezvoltare din Europa au un nivel de impact asupra patrimoniului comparabil cu cel de la Roşia Montană, unde se întreprind măsuri complexe de gestionare a patrimoniului, conform propunerii RMGC, utilizând diverse strategii, cum ar fi conservarea selectivă in situ alături de conservarea prin inventariere/înregistrare.”

Analiză David Jennings