Homepage Proiectul Roşia Montană Economie Beneficiile statului român (la un preţ al aurului de 1,200 USD / uncie şi presupunând o participaţie a statului de 25%)

Beneficiile statului român (la un preţ al aurului de 1,200 USD / uncie şi presupunând o participaţie a statului de 25%)

Proiectul va aduce un estimat de 5.3 miliarde de dolari în economia României la un preţ mediu al aurului de 1,200 USD / uncie: 2.3 miliarde USD - beneficii directe ale statului român.

Beneficiile statului român din proiectul minier de la Roşia Montană vin din trei surse:

  • Participaţia de 19,31% pe care o deţine la ora actuală în compania RMGC îi asigură o cotă proporţională din profitul obţinut de proiect, cu beneficiile estimate pe baza participaţie statului român de 25% și o redevență majorată la 6%. 
  • Redevenţele miniere aplicate pentru producţia de aur şi argint obţinută, plătibile către bugetul de stat.
  • Impozitele şi taxele pe profit, salarii, proprietăţi, accize, taxe de exploatare şi altele.

Pe lângă aceste beneficii financiare directe, Statul Român beneficiază de propagarea directă şi indirectă a efectelor economice ale proiectului. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcţie a minei, 880 de locuri de muncă directe în timpul exploatării şi 3.600 de locuri de muncă în total (directe si indirecte) pe perioada operării.

Logistica necesară realizarii proiectului, respectiv drumuri, infrastructură, case, şcoli, servicii de utilitate publică, sunt construite de investitor şi rămân comunităţii.

De asemenea, RMGC va ecologiza zona atât pe parcursul proiectului, cât şi la final. În plus, compania asigură ecologizarea prin depunerea garanţiei financiare necesare, special în acest scop, încă de la începutul proiectului.

Cartierul ReceaClick pe poză pentru a o mări

Pagini similare