Homepage Proiectul Roşia Montană Întrebări frecvente Am înţeles că la Roşia Montană se va crea un lac de decantare mai mare decât lacul de acumulare de la Vidraru. Ce se va întâmpla dacă va ceda barajul?

Am înţeles că la Roşia Montană se va crea un lac de decantare mai mare decât lacul de acumulare de la Vidraru. Ce se va întâmpla dacă va ceda barajul?

În proiectul nostru, iazul de decantare a fost proiectat pentru a-i creşte gradul de siguranţă şi capacitatea de stocare a precipitaţiilor extreme. Oriunde în lume iazurile de decantare sunt proiectate să poată înmagazina o singură precipitaţie maximă probabilă (PMP); în cazul proiectului actual, iazul de pe Valea Corna poate stoca două precipitaţii maxim probabile consecutive, iar probabilitatea ca acest eveniment să se producă este de 1 la 100 de milioane de ani. Această capacitate de stocare suplimentară neobişnuit de mare, alături de ceilalţi parametri de proiectare la care a fost gândit şi proiectat iazul de decantare Corna, conferă sistemului iazului de decantare o siguranţă de aproximativ 100 de ori mai mare decât majoritatea barajelor iazurilor de decantare existente in lume.